Tervetuloa saaristoon / Syksy

Square

   

tervetuloa-vit

Koe saariston syksy

Tervetuloa syksyiseen saaristoon! Saariston syksy on kaunis ja värikäs, usein lämmin ja aurinkoinen. Syksyllä koet rauhaa, hiljaisuutta ja väljyyttä eri tavalla kuin kesällä. Luonto pukeutuu ruskan väreihin ja tarjoaa ihania maisemia. Syksyn tapahtumat houkuttelevat musiikin, historian tai paikallistuotteiden pariin. Mökit, hotellit ja muuta ihanan idylliset majoituspaikat kutsuvat minilomalle viikonlopuksi rentoutumaan ja rauhoittumaan ja ravintoiloissa nautit herkullisia saariston makuja.

Tälle sivulle olemme keränneet sinua varten vinkkejä Turunmaan saariston, eli Paraisten ja Kemiönsaaren, syksyn reiteistä, tapahtumista, valmiista matkoista sekä avoinna olevista kohteista. Tutustu vinkkeihin ja koe saariston syksy!

Muistathan matkustaa vastuullisesti: jääthän kotiin, jos tunnet flunssan oireita, pesethän usein käsiä ja pidäthän välimatkaa toisiin. Jos matkustat julkisella liikenteellä, huomioithan kasvomaskisuosituksen. Kiitos!

Koe Kemiönsaaren syksy

Rannikkoreitti

Pieni rengastie

Saariston rengastie

Utö ja ulkosaaristo

Syyspäivä Taalintehtaan ruukkikylässä

Sadonkorjuujuhla Paraisilla

Saaristotapahtumia

Syysretki Hiittisten ja Rosalan saarille

Matkapaketit

Lue esite

Reitit ja polut Kemiönsaarella

Tapahtumia

16.10. Saunaperjantai, Villa Wolax
Lue lisää...

17.10. Syyslomapäivä koko perheelle, Villa Wolax
Lue lisää...

24.10. Oktobersauna & Rami Tapper, Villa Wolax
Lue lisää...

6.-22.11. Lux Archipelago
Paraisten 4:s valofestivaali järjestetään jälleen marraskuussa! Lux Archipelago on kaikille avoin, yhteisöllinen tapahtuma. Kannustamme jälleen paraislaisia kaikilta saarilta tuomaan valoa pimeän vuodenajan keskelle.
Lue lisää... 

20.11. Dinner & magic, Marko Poskiparta, Villa Wolax
Lue lisää...

27.11. Show & dinner, Mr. Harri esittää Frank Sinatran kappaleita, Villa Wolax
Lue lisää...

Dalsbruk harbor

2.10., 10.10., 12.10., 14.10., 16.10. ja 24.10. Vietä syysloma saaristossa, Örön linnakesaarella
- Yhden tai kahden yön minilomaristeliy Örön linnakesaarelle, lue lisää...

10.10. Päiväretki Örön linnakesaarelle
- Upea päiväristeily Örön linnakesaarelle ja Saaristomeren kansallispuistoon, lue lisää...

14.10.. Päiväretki Örön linnakesaarelle
- Upea päiväristeily Örön linnakesaarelle ja Saaristomeren kansallispuistoon, lue lisää...

15.10.. Syyslomaohjelmaa Sagalundin museossa
- Seppä pajassa, satuja, näyttely ja lapsiystävällinen lounas, lue lisää...

17.10.. Kauden päättäjäiset Backom Caféssa, Hiittinen
- Trubaduuri esintyy, keittiö auki, lue lisää...

24.10.. Päiväretki Örön linnakesaarelle
- Upea päiväristeily Örön linnakesaarelle ja Saaristomeren kansallispuistoon, lue lisää...

 

Katso kaikki Kemiönsaaren syksyn tapahtumat tässä!

Matkapaketit

10.10.
Saaristomatka Korppooseen / Launokorpi
Ajamme Paraisten ja Nauvon läpi Korppooseen, matkalla teemme kaksi lossimatkaa ja reittimme kulkee kauniissa maalaismaisemassa saaresta toiseen.

15.-17.10.
Perheloma Nauvon Kirjaisissa
Sinulla on tilaisuus nauttia omaan tahtiin luonnon rauhasta, äänistä ja tuoksuista. Väljästi ja omassa seurassa. Tarjoamme erilaisia pelejä käyttöösi sekä luontokirjoja lajitunnistusta varten. Voit myös kokeilla pimeäsuunnistusta jännittävällä yösuunnistusradalla.

6.-9.11.
Utön hiljaisuuden retriitti
Pysähdy Utön saaressa. Siellä saat hetken hengähtää elämän touhuista. Hiljennä mielen vauhtia, rauhoitu itsesi äärelle. Ole vain ja kuuntele mitä elämälläsi on sinulle sanottavana juuri nyt.

Ryhmämatkat Kemiönsaareen, Launokorpi, lue lisää...

Lokakuu

2.10., 10.10., 12.10., 14.10., 16.10. ja 24.10.
Syysloma saaristossa, Örön linnakesaarella
Örössä on tilaa hengittää. Saaristomeren kansallispuiston Örö tarjoaa lumoavat puitteet syyslomalaisille. Varaa merimatka ja yöpyminen Örössä.

10.10., 14.10. ja 24.10.
Syysretki Örön linnakesaarelle ja Saaristomeren kansallispuistoon
Örössä on historiaa, mukulakiviteitä, tykkejä, luontopolkuja ja auringon paahtamia perhosniittyjä. Saari on Saaristomeren kansallispuiston helmi!

10.-11.10.
Syysretki Öröhön (Turku-Örö-Turku) / Visit Seili

14.11.
Savusaunareissu Storfinnhovaan  Turusta ja Salosta
Kemiönsaarella sijaitsee yksi Suomen ainutlaatuisimmista savusaunoista: graniittinen Storfinnhova. Sauna valaistaan tuikuilla ja saunan edustalla soljuva metsäpuro kulkeutuu osaksi saunan läpi.

Reittiehdotuksia

Saariston rengastie

Saaristo on auki joka päivä ja tänne pääsee ympäri vuoden.

Saariston rengastien yhdistää yhteysalus m/s Antonia Houtskarin (Mossala) ja Iniön (Dalen) välillä. Tämä on Saariston rengastien ainut maksullinen lautta. Liikenne tällä lauttavälillä 1.6.-30.8.2020 + syyskuun viikonloput 4.-6.9., 11.-13.9. ja 18.-20.9. Täältä löydät tietoa lautan hinnastosta ja aikataulusta: www.finferries.fi

Kaikki muut lautat Rengastien varrella liikennöivät ympäri vuoden.

Lue lisää... 

. . . . . . . . . .

Pieni rengastie

Yhteysalus m/s Östern, joka liikennöi reitillä Nauvo-Seili-Hanka (Rymättylä), yhdistää Pienen rengastien. Tämän lautan liikenne aloittaa taas liikennöimään 1.6.2020 alkaen ja liikennöi 30.8.2020 asti + syyskuun viikonloput 4.-6.9., 11.-13.9. ja 18.-20.9.. Lautta on Pikku Rengastien ainut maksullinen. Täältä löydät tietoa lautan hinnastosta ja aikataulusta: www.ostern.fi

Kaikki muut lautat Pienen rengastien varrella liikennöivät ympäri vuoden.

Lue lisää... 

. . . . . . . . . .

Paraisten ulkosaaristo

Turusta pääsee helposti linja-autolla, autolla tai pyörällä Nauvon Pärnäisiin. Siellä voit pysäköidä sataman tuntumaan ja pääset ulkosaaristoon ilmaisella yhteysalus Baldurilla. Voit matkata aina Utön saarelle asti, tai poiketa muihin saariin (esim. Jurmo, Aspö tai Nötö) matkan varrella. Täältä löydät aikataulun.

Joinakin päivinä voit tehdä edestakaisen päiväretken, muina päivinä majoitut saarella ja matkustat kotiinpäin tai seuraavalle saarelle seuraavana päivänä.

. . . . . . . . . .

Sadonkorjuujuhla

Syyskuu on kaunis ja lämmin kuukausi. Tämä on siksi hyvä aika tutustua saaristoon ja yrittäjien tarjontaan. Syyskuun kolmantena viikonloppuna, la 19.9., Nauvossa järjestetään perinteiset sadonkorjuumarkkinat, ja su 20.9. avoimet tilat ympäri Paraisten saaristoa. Myöskin Saariston rengastie ja Pieni rengastie ovat silloin vielä auki.

Täältä löydät reittiehdotuksia Sadonkorjuujuhlaan, sekä pidempiin että lyhyempiin vierailuihin.

Lue lisää... 

. . . . . . . . . .

Matkusta linja-autolla

Turun ja Paraisten välillä kulkee monta bussia päivässä ja monet busseista kulkevat Turusta aina Houtskariin asti.

Voit etsiä aikatauluja Matkahuollon sivuilta.

Saaristobussi (linjat 901-904) liikennöi Turku–Parainen–Nauvo–Korppoo–Houtskari -reittiä. Se kulkee monta kertaa päivässä vuoden ympäri. Aikataulut muuttuvat kauden mukaan. Löydät aikataulut täältä.

Linja 801 liikennöi Turun ja Paraisten väliä. Bussi on keltainen Föli-bussi. Löydät linjan aikataulun täältä.

. . . . . . . . . .

Luontopolkuja ja vaellusreittejä

Saaristossa on paljon erilaisia luontopolkuja ja vaellusreittejä. Koe upeat näköalat, saariston vaihteleva luonto ja erilaiset maisemat.

Lue lisää...

. . . . . . . . . .

Outdoor Active

Outdoor Activen sivuilla löydät vaellusreittejä ja luontopolkuja, Saariston rengastie etapittain ja paljon muuta hyödyllistä aktiiviseen lomaan! Sivuilla on myös mahdollista suodattaa ja valita esimerkiksi perheille tai vaativuusluokan mukaan sopivia kohteita.

. . . . . . . . . .

Saariston makureitti - CityNomadi

Saariston maut löytyvät pienistä tilamyymälöistä, puodeista. CityNomadin puhelinsovelluksessa ja nettisivuilla voit tutustua Saariston makureitin tilamyymälöihin.

Rannikkoreitti

Pyöräilyreitti Rannikkoreitti yhdistää upeita saaria, neljää ruukkikylää ja kolmea kansallispuistoa. Lautta- ja lossiyhteydet Högsåraan sekä Rosalan ja Hiittisten saariin toimivat montaa kertaa päivässä läpi vuoden. Ainoastaan Kasnäs-Bentskär-Hanko sekä Kasnäs-Hanko-väli on tauolla syksystä kevääseen, mutta pyöräilyreitti on erittäin kokemisen arvoinen myös ilman tätä osuutta.

Lue reitistä sivulla www.rannikkoreitti.fi .

Lue lisää...

. . . . . . . . . .

Päiväretki pyörällä Hiittisten ja Rosalan saarille

Tee pyörällä saarihyppely Rosalan ja Hiittisten saarille. Kuule, kuinka lauttamatkalla merituuli kuiskii korvaasi saaristolaistarinoita menneistä. Polje Hiittisten saaristolaiskylään, ohi ikivanhan kauppapaikan, ja jatka retkeä Rosalan viikinkikeskukseen, jossa pääset keskuksen aukioloaikoin kokemaan viikinkien elämää. Alueen lautat ja lossit kuljettavat sinua ja pyöriä ilmaiseksi ympäri vuoden.

Reitin alkuun pääset vaikkapa linja-autolla Turusta tai Salosta, pyörää saa kätevästi kuljetettua linja-auton tavaratilassa. Paikan päällä voi myös vuokrata pyöriä. Aikataulut löydät sivulta www.matkahuolto.fi .

Lue lisää...

. . . . . . . . . .

Kulttuuripolkaisu Dragsfjärdenin järven ympäri

Polje kierros kolmen kauniin ja kiehtovan kulttuuriympäristön kautta. Koe merenrannan ruukkikylän rautaromantiikkaa, Söderlångvikin komea kartanomiljöö puutarhoineen sekä Dragsfjärdin kirkonkylä kapealla meren ja järven välisellä harjukannaksella. Reitin pituus on 23 kilometriä, ja matkaa saa pidennettyä lisäämällä alueen upeita metsä- ja rantareittejä siihen.

Reitin alkuun pääset vaikkapa linja-autolla Turusta tai Salosta, pyörää saa kuljetettua linja-auton tavaratilassa. Paikan päällä voi myös vuokrata pyöriä. Aikataulut löydät sivulta www.matkahuolto.fi .

Lue lisää...

. . . . . . . . . .

Västanfjärd - pyöräillen purjelaivojen ja kalkin historiaan

Västanfjärdillä on satojen vuosien kalkkikaivoshistoria, joka liittyy myös vahvasti merenkulun- ja purjelaivarakentamisen historiaan. Polje eteenpäin ja aisti menneiden aikojen tuulet.

Reitin pituus on noin 25 km ja lisäksi tulevat siirtymiset aloituspaikkaan.

Lue lisää...

. . . . . . . . . .

Kemiönsaaren mahtavat luontopolut

Kemiönsaarelta löytyy upeita luontopolkuja ja meriläheistä maastoa jossa voi itse valita omat polkunsa. Vinkkejämme upeista kokemuksista ovat esimerkiksi Purunpään kalliot, alue jossa voi viettää pitkän päivän vaeltaen ja ihaillen Saaristomeren kansallispuiston näkymiä korkeilta näköalakallioilta, Taalintehtaan ruukkikylän Senatsbergetin hyvinvointipolku hienolla näköalatornillaan ja tulentekopaikallaan tai Kasnäsin niemen uusi metsä- ja rantamaisemia yhdistävä polku. Tutustu alla olevan linkin kautta runsaaseen tarjontaamme!

Lue lisää...

 

 

 

Skördefest-5979

Vieraile sivuillamme:

Tämä sivusto on kehitetty Varsinais-Suomen liiton myöntämällä rahoituksella.